top of page

VARFÖR ÄR DET DYRT ATT KÖPA BILLIGT?

Under senaste tio till femton åren har det hänt mycket inom förflyttning. Företagen börjar positionera sig, ägarna ställer stora krav på lönsamhet, kunderna har inga krav på produkten, då går det som det går. Idag finns det inga andra produkter inom förflyttning där kvaliteten klarar att bibehålla glidet efter trettio till femtio tvättar, varför då? Därför att man köper tyger med glid som inte har fått polyuretanet att “gå igenom” polyester tyget hela vägen och som resulterar i att man tvättar bort glidet (polyuretanet) redan efter tio till femton tvättar. Med den tekniken framställer man billiga men tyvärr undermåliga glidtyger som finns överallt eftersom dom är så billiga.


Master care A/S som är Pernova Hjälpmedels leverantör I Danmark har med omsorg valt “rätt” material tilL produkten, det oranga glidtyget Nylon Master «Prima» som finns på bilden är ett bra exempel. Prima är dubbelt coated. Det betyder att polyuretanen trycks in från båda sidor av nylonet/polyestern och knyts ihop inne i materialet. Denna metod är mer kostnadskrävande, men ökar livslängden på glidet väsentligt.

Dessa finns i tubform, öppna i olika format och på rulle. Fråga efter Glidtyget "Prima".


Ett mellanstort anbud i Danmark fick sig följande erfarenhet med pris och kvalitet. Master care levererande under åren 2010 – 2014 deras orginal Master Turner vändtäcken till anbudet. Master Turner är kända för att vara av en högre kvalitet än det som finns på marknaden. Trots nöjda kunder i anbudets cirkel  av förflyttningsinstruktörer och terapeuter, valde anbudsledningen att prioritera pris framför kvalitet till det nya anbudet. 60% pris och 40% kvalitet. Med anbudets fokus på priset, tappade Master care anbudet till en konkurrent som kunde leverera tillsvarande produkter men 20% billigare. Detta anbud varade till 2018, där terapeutgruppen i anbudet hade klagat så mycket över de produkter de var nödgade till att använda de senaste fyra åren att prioriteringen igen blev 60% kvalitet mot 40% pris. Interessant nog vann Master care anbudet igen och har haft det sedan dess.


Via kunden i anbudet fick Master care i efterhand feedback om att inte bara kunderna hade besvärats av att behöva använda produkter med många defekter, utan priset visade sig också ha en oväntad baksida. Under perioden med Master turner 2010-2014 hade budgeten nått 4,5 miljoner DKK. Den efterföljande perioden med de "billiga" produkterna 2014-2018 sprang upp i hela 7 miljoner DKK. Den efterföljande budgetperioden med master turner 2018 – 2022 gick återigen upp i 4,4 miljoner DKK. Detta förbryllade anbudskonsulterna och de kunde i efterhand konstatera att de under den "billiga" perioden tvingats slänga mer än tre gånger så många produkter på grund av dålig kvalitet. Det är därför värt att ta hänsyn till hur billiga produkterna måste vara? Eftersom det är dyrt för samhället i skattekronor är det dyrt för de anställda i sjukvården då risken för arbetsskador ökar när man jobbar med produkter som inte fungerar och sist men inte minst är det dyrt för miljön att slänga bort så många produkter på grund av dålig kvalitet.

En sådan historia bevisar att det är dyrt att köpa billigt. En annan reflektion är att det destrueras 3 produkter från konkurrent mot 1 produkt från MasterCare, då kan man fråga sig, är det då billigare, miljövänligare och mindre resurskrävande att köpa billigt under en avtalsperiod på 4 år?

Det kanske är dags för er kunder/användare att börja ställa krav?!


Senaste inlägg

Visa alla

RASMUS 7-11år demoex.

Tillfälle att kunna köpa en ny Rasmus barncykel till ett reducerat pris. Cykeln är i stort sett oanvänd, använts på mässor och visningar. Stor rabatt och ett års garanti. Tillbehör som kroppsställning

Yorumlar


bottom of page